5 Ocak 2015 Pazartesi

BARBIE KADAR MUKEMMEL(?) OLMAK

Yıllardır çocukları olmayan ve olması da pek mümkün olmayan bir mükemmelliğe zorlayan, seksist oyuncakların kraliçesi Barbie, ünlü moda evleriyle el ele verdi.


Fotoğrafçı Giampaolo Sgura, modellerden yarattığı oyuncak bebekleri, moda evlerinin tarzlarına göre giydirerek çeşitli Barbie kitleri yarattığı çalışmasıyla gerçekte ne demeye çalışmış bilmem. Fakat, benim anlamak istediğim haliyle oldukça önemli bir şeyler söylemeye çalışıyor gibi.



Barbie bebekler her zaman, küçük kızlara mükemmel vücutlara sahip olmaları gerektiğini, sürekli bakımlı ve güzel giyimli olmak zorunda olduklarını vurgulayan ve toplum tarafından arzulanan hale gelmek için ne yapmaları gerektiklerini küçük yaşta kızların beynine sokan melek yüzlü bir şeytan.

İlerleyen yaşlarda Barbie’lerin görevini alanlarsa modeller oluyor. Sıfır beden vücutlarının üzerinde ünlü markaların son moda tasarımlarıyla salınan modeller, bu sefer de büyük yaştaki kadınlara ‘arzu nesnesi’ olabilmeleri için ders veriyor.




Sgura’nın projesi işte bu nedenle dikkat çekici. Günümüzde kadınlardan paketlenmiş birer oyuncak kadar kusursuz olmaları bekleniyor. Mükemmel fizik ve mükemmel tarz, moda dergileri ve moda devleri tarafından aynı Sgura’nın çalışmasında olduğu gibi paketler halinde bize sunuluyor. Biz de onlara bayılıyor ve onlar gibi olmaya çalışıyoruz.

Moda sektörüne ve model endüstrisine de güzel bir rencide tokadı atan çekimlere baktıktan sonra şu soruya artık doğru cevabı vermemiz gerekiyor; bize sunulan hazır kitler yerine kendi paketimizi kendimizin yaratma zamanı gelmedi mi gerçekten?





Fotographer Giampaolo Sgura, transforms models into Barbie dolls. Each doll is equipped with looks and accessories from famous designers.



This shoot has to be a special meaning. Barbie dolls have always been a ‘perfect model’ for girls. These dolls thought girls to have a perfect body, excellent outfits. Otherwise, they will not be the ‘desired’ or ‘beautiful’ women in society. And that is the importance of Sgura’s photoshoot. It is more than just another fashion shoot, this series seems to take a critical look at fashion culture and the modeling industry. The life of a model can be oddly similar to that of a Barbie doll.the reperesentation of women like a ‘baby doll’ is surely have a problem and its time for us to stans for it and create our own perfect kit just as we want.

















1 yorum:

  1. barbie ve benzeri full makyajlı oyuncak bebekler bana göre zaten tam olarak çocuk oyuncağı değil. çok küçük yaştan kız çocuklarına belirli bir güzellik algısını dayatıyor. onun yerine kendilerine daha yakın daha çocuksu oyuncakları olmalı bence. avustralya'da bir kadın yapıyor bunu varolan çocuk oyuncaklarını değiştirip. baya başarılı. :)) neyse çok konuştum. bana da beklerim. :))

    thestyledigger.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil